VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe verloopt een plaatsbezoek voor het opstellen van een asbestattest?

1. Afspraak en voorbereiding: De eigenaar of beheerder van het pand maakt een afspraak met een erkende asbestdeskundige. Tijdens het maken van de afspraak kunnen relevante details over het pand, zoals bouwjaar, type constructie en mogelijke asbestgerelateerde activiteiten, worden besproken. 


2. Inspectie: De asbestdeskundige bezoekt het pand op de afgesproken datum en tijd. Tijdens de inspectie wordt het volgende uitgevoerd:

  • Visuele inspectie: De deskundige onderzoekt het pand grondig en identificeert mogelijke asbesthoudende materialen. Dit omvat materialen zoals asbestcementplaten, leidingisolatie, vinyltegels, spuitasbest, enz.
  • Monsters nemen: Indien nodig kunnen monsters van verdachte materialen worden genomen voor laboratoriumanalyse om de aan/afwezigheid van asbest te bevestigen. Dit gebeurt met zorgvuldigheid om vezelverspreiding te minimaliseren.
  • Fotodocumentatie: Er worden foto's gemaakt van de potentiële asbestbronnen en gebieden met mogelijke asbestverontreiniging. 

3. Rapportage: Op basis van de visuele inspectie en, indien van toepassing, laboratoriumanalyses, stelt de asbestdeskundige een gedetailleerd rapport op. Dit rapport bevat informatie over de locaties en types van geïdentificeerde asbesthoudende materialen, evenals aanbevelingen voor beheer, verwijdering of herstel van deze materialen volgens de geldende wet- en regelgeving.


4. Asbestattest: Op basis van het rapport wordt het asbestattest opgesteld. Dit attest bevestigt de aanwezigheid of afwezigheid van asbesthoudende materialen in het pand. Als asbesthoudende materialen zijn geïdentificeerd, kan het attest aanbevelingen bevatten over hoe hiermee om te gaan.

Hoe verloopt een plaatsbezoek voor het opstellen van een EPC attest?

1.Afspraak en voorbereiding: De eigenaar of beheerder van het gebouw maakt een afspraak met een erkende energiedeskundige om het plaatsbezoek uit te voeren. Tijdens deze afspraak kunnen relevante gegevens over het gebouw, zoals bouwjaar, afmetingen, isolatie, verwarmingssysteem en andere energiegerelateerde informatie, worden besproken.

2.Bezoek aan het gebouw: De energiedeskundige bezoekt het gebouw op de afgesproken datum en tijd. Tijdens dit bezoek voert de deskundige de volgende activiteiten uit:

  • Gegevensverzameling: De deskundige verzamelt gegevens over het gebouw, zoals de oppervlakte van vloeren en wanden, de gebruikte isolatiematerialen, het type beglazing, het verwarmingssysteem, ventilatie, enzovoort.
  • Inspectie van installaties: De deskundige kan de verwarmingsinstallatie, warmwatervoorziening, ventilatiesysteem en andere relevante energiegerelateerde systemen inspecteren om informatie te verzamelen over hun efficiëntie en kenmerken.  
  • Fotodocumentatie: De deskundige maakt foto's van verschillende aspecten van het gebouw en de installaties die van invloed kunnen zijn op de energieprestaties.

3.Verwerking van gegevens: Na het plaatsbezoek verwerkt de energiedeskundige de verzamelde gegevens met behulp van software die specifiek is ontworpen voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals isolatie, ventilatie, verwarming, enzovoort.

4.Energieprestatiecertificaat opstellen: Op basis van de verzamelde en verwerkte gegevens stelt de energiedeskundige het EPC op. Dit certificaat geeft een energielabel en een energieprestatie-indicator aan het gebouw, waarmee wordt aangegeven hoe energiezuinig het is op een schaal van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverspillend).

Hoeveel monsternames worden er tijdens een plaatsbezoek genomen?

Dit is afhankelijk van het aantal asbestverdachte materialen die ter plaatse worden vastgesteld. Vanuit het OVAM inspectieprotocol zijn er een aantal toepassingen die verplicht bemonsterd dienen te worden vooraleer ze asbestvrij mogen worden verklaard ( bv. pleisterwerk van plafond en wanden, roofing, mastiek,….). Hoewel het niet verplicht is om monsternames te laten uitvoeren kunnen we dit wel sterk aanbevelen.   

Wanneer ontvang je het asbestattest?

Na het plaatsbezoek worden de staalnames zsm afgeleverd bij een erkend labo voor analyse. Zodra de resultaten hiervan beschikbaar zijn kan het attest gefinaliseerd en verzonden worden. Doorgaans neemt dit maximaal 5 werkdagen na het plaatsbezoek in beslag.

Hoe kan ik het plaatsbezoek voorbereiden?

Tijdens de inspectie wordt rekening gehouden met renovatie of aanpassingswerken. Indien er asbestverdacht materialen worden vastgesteld ( bvb roofing, pleisterwerk, crepi,..) kunnen deze mogelijk uitgesloten worden indien hiervan een factuur aanwezig is daterend >2001.

Wanneer er plannen van de woning aanwezig zijn kunnen deze gebruikt worden voor de opmaak van het EPC en asbestattest.

Kunnen alle keuringen op hetzelfde tijdstip uitgevoerd worden?

De inspectie voor het asbestattest en EPC worden steeds op hetzelfde tijdstip uitgevoerd. Overige inspecties worden uitgevoerd door partnerbedrijven. We trachten hier in de mate van het mogelijke rekening mee te houden.